Hoe wordt een maatpak gemaakt?

Full Canvas | Half Canvas | Geplakte Pakken


Om pakken, jasjes en overjassen te vervaardigen zijn er diverse constructie methodes. Hieronder een toelichting over de 3 methodes.
Om van je pakken echt een meerwaarde te maken voor jezelf en de mensen die je ontmoet lichten wij graag wat toe omtrent de rol van canvas bij het maken van een pak. Het gebruik en het juist verwerken van canvas maakt het verschil qua comfort en uitstraling.

Canvas
Canvas is vaak een menging van wol, katoen, en vooral paarden- en kamelenhaar. Het grote voordeel van dierlijke haren is dat deze gevormd kunnen worden door vocht, druk en warmte te gebruiken. Daarbij hebben paarden- en kamelenhaar het bijkomend voordeel dat ze licht van gewicht zijn en erg sterk. Het haar van de manen is het zachts terwijl dat van de staart het meest stijf en taai is. De echte kenner laat zelfs zijn canvas special vervaardigen afgestemd op het specifieke kledingstuk, de stof, de gewenste drape en fit. Verscheidene soorten vezels worden geweven in combinatie met wol en katoen om diverse soorten kwaliteiten canvas te maken. Dit in combinatie met het haar doek vormt het fundament om uw pak verder op te bouwen en te vervaardigen.

Het wollen canvas vormt de belangrijkste laag van het pak, voorts worden er kleinere stukken haar doek of opgerolde haren gebruikt om structuur te geven aan de borst en schouder. Deze worden vervolgens bekleed door een laag vilt, domette of flanel om te zorgen dat de haren die stijf zijn niet schuren.

Full Canvas:
Traditioneel worden heren pakken gemaakt met een laag linnen waarin paardenhaar verwerkt zit onder de stof van het pak. Dit canvas zorgt ervoor dat het pak uw natuurlijke lijn volgt en zijn vorm behoud. Het is het fundament waarop uw pak gemaakt is. Het canvas wordt gesneden naar de vorm die de kleermaker beoogt heeft en wordt vervolgens aan het canvas, los binnenwerk, vast gestikt. Gedurende de tijd gaat dit zich nog verder naar uw silhouet vormen zodat het steeds beter past en heerlijk comfortabel draagt. Tevens ademt de stof beter en wordt bij punten waar kracht op komt te staan dit beter verdeeld.

Het canvas zorgt ervoor dat de stof natuurlijk kan vallen waardoor die kenmerkende niet te beschrijven tailored look ontstaat. Vele jaren training en oefening met handwerk zijn er dan ook voor nodig voor een kleermaker om op deze wijze kleding te kunnen maken.

Rollende revers: U ziet dat het canvas de voorpanden inclusief revers volledig bedekt. Om het bekende effect van de rollende revers te creëren wordt het canvas gerold en vervolgens ge-padstitched in de revers. Dit geeft de rol aan de revers.

In het pak met een los binnenwerk kan je zien dat het jasje volledig bestaat uit linnen canvas en stof. De stof is direct vast gestikt aan het canvas, dit heet pikeren. Het is nogal een werk waar geduld voor nodig is vandaar dus de term ‘gepikeerd zijn’.

Half Canvas:
Het half canvas pak ook wel semi canvas pak genoemd. Bij half canvas pakken loopt het losse binnenwerk van schouder tot en met de borst en revers, alles daaronder is geplakt. In het pak dat half canvas is gemaakt zie je dat het vlieseline over de hele lengte van het jasje loopt. Het canvas is dus wel direct aan de stof genaaid zodat dit bijdraagt aan het vorm geven en de levensduur.

Half-canvas pakken hebben een aantal voordelen voor diegene die klaar is met geplakte pakken maar de stap naar een pak met los binnenwerk nog niet kan/wil maken. Ten eerste zijn ze lager geprijsd dan een pak met een los binnenwerk. Minder handwerk betekent minder arbeidsuren en dat scheelt in de beurs. Omdat de bovenzijde van het jasje is gemaakt met een los canvas is de kans op problemen met ‘rimpels’ veel kleiner dan bij een geplakt pak. Het belangrijkst is dat het canvas zorgt voor een goede basis om een natuurlijk en verzorgd voorkomen te hebben in plaats van een stijve levenloze look zoals je dat hebt met een geplakt pak.

Geplakte pakken:
Veel fabrikanten van pakken, vooral de grote en bekende merknamen gebruiken helemaal geen canvas meer in hun pakken. In plaats daarvan lijmt men een vlieseline laag direct op de stof. In het geplakte pak loopt de vlieseline over de gehele lengte en dit houd het pak bij elkaar.

Wilt u weten welke pak en binnenwerk het beste bij uw wensen en ideeën past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies.